ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Μετά την πρώτη, πετυχημένη απάντηση στις 12 Δεκέμβρη, απέναντι στην κυβερνητική επιθετικότητα και την πρώτη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζουμε πιο αισιόδοξοι. Η αναμέτρηση για το ασφαλιστικό μπαίνει σε κρίσιμη φάση. Ήδη ο Καραμανλής στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, «κλειδώνει» τις προτάσεις του για το ασφαλιστικό που, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινώσει στη Βουλή, δύο μέρες μετά την απεργία της 13ης Φλεβάρη. Προτάσεις, σεμνές και ταπεινές – πάντα – έτσι ώστε να «σωθούν» τα ταμεία. Σύμφωνα με αυτές, λοιπόν:

· Αυξάνεται ο συνολικός χρόνος εργασίας, τα όρια συνταξιοδότησης, και μειώνονται ακόμη περισσότερο οι συντάξεις.

· Υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

· Αποχαρακτηρίζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά.

· Απαγορεύεται η πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών ακόμη και αν αυτές έχουν ανήλικα τέκνα.

· Ενοποιούνται τα ταμεία (πως αλλιώς θα μπουν χέρι στα αποθεματικά για χρηματιστηριακή κερδοσκοπία και δομημένα ομόλογα;).

· Θεσπίζονται κίνητρα για «εθελοντική» παραμονή στην εργασία, ουσιαστικά υποχρεωτική παραμονή (γιατί ποιος θα βγει στην σύνταξη στα 60-65 αν παίρνει μόλις 650 ευρώ;;;;).

· Ήδη από 1/1/08 εφαρμόζεται ο νόμος Ρέππα του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνει μείωση κάθε χρόνο 1% στις συντάξεις έως αυτές να φτάσουν στο 70%, καθώς και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης…

Κυρίως, με το νέο νομοσχέδιο πρέπει να εξωθηθούν οι εργαζόμενοι στους «δεύτερους και τρίτους πυλώνες» της ιδιωτικής και ανταποδοτικής ασφάλισης. Πάνω από όλα, πρέπει να αλλάξει η ίδια η έννοια της κοινωνικής ασφάλισης. Θέλουν να μεταβούμε από το λεγόμενο «κράτος πρόνοιας», στην «αγορά πρόνοιας», να μεταβούμε από ένα καθεστώς που θεωρούσε την ασφάλιση υποχρέωση της πολιτείας προς τον πολίτη, σ’ ένα νέο καθεστώς που θεωρεί την ασφάλιση υποχρέωση του πολίτη προς τον εαυτό του και μορφή επένδυσης. Θέλουν η ασφάλιση να πάψει να είναι δικαίωμα και να γίνει εμπόρευμα.

ΜΑΣ ΛΕΝΕ  ΨΕΜΑΤΑ !!!

ΨΕΜΑ 1Ο: Τα ταμεία καταρρέουν… πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση.

ΟΜΩΣ…Οι αναλογιστικές μελέτες που παρήγγειλαν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν ότι έως το 2035 τα ταμεία λειτουργώντας με τη σημερινή κατάσταση δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Η δε μελέτη της Επιτροπής Σοφών του κ. Αναλυτή που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν οι ιδιώτες εργοδότες δεν αποδώσουν τα χρωστούμενα (κάποια δις ευρώ), δεν υπάρχει πρόβλημα, …διαλύθηκε αφού αλλιώς θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει τη συγκεκριμένη μελέτη που ερχόταν σε αντίθεση με τις «προφητείες» των «ανεξάρτητων σοφών» (μόνο από το ΣΕΒ ήταν εξαρτημένοι) που προέβλεπαν κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα σε 5-10 χρόνια!

ΨΕΜΑ 2Ο: Μειώνεται η αναλογία εργαζόμενων – συνταξιούχων.

ΟΜΩΣ…Αποκρύπτουν ότι το κράτος έχει εισαγάγει μέχρι και στο δημόσιο τη μερική απασχόληση, τη δουλειά με το κομμάτι, τα stage, την ανασφάλιστη εργασία, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτούνται τα ταμεία με νέες εισφορές. Δε μας λένε ότι με την ανοχή του κράτους, οι εργοδότες εκβιάζουν τους εργαζόμενους και σε πολλές περιπτώσεις για να μειώσουν το εργατικό κόστος δεν τους ασφαλίζουν.

ΨΕΜΑ 3Ο: Στοιχίζουμε γιατί ζούμε περισσότερο (!!!!).

ΟΜΩΣ…Αποκρύπτουν ότι η παραγωγικότητα της εργασίας ανεβαίνει 3,4% το χρόνο κι ο εργαζόμενος καρπώνεται όλο και λιγότερα απ’ αυτή ενώ οι εργοδότες θησαυρίζουν. Μόνο οι νονοί της μέρας, οι τράπεζες δηλώνουν κέρδη που φτάνουν και 100%.

ΨΕΜΑ 4Ο: τα ταμεία είναι χρεοκοπημένα και δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις συντάξεις μας.

ΟΜΩΣ…Αποκρύπτουν τις μεγάλες αλήθειες ότι κράτος κι εργοδοσία λεηλάτησαν τα ταμεία γιατί 5,8 δις € είναι η ετήσια εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, 3,2 δις € οι οφειλές των επιχειρήσεων στο ΙΚΑ, 8,7 δις € οι οφειλές του κράτους (και σα να μην έφταναν αυτά το κράτος χαρίζει κάθε τόσο τα χρέη στους εργοδότες), 4 δις € στοίχισε το τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2002 και το σκάνδαλο των ομολόγων. Όλα αυτά είναι ληστεία, νόμιμη κλοπή.

Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προετοίμαζαν το έδαφος για την μεγαλύτερη επιδρομή στις κατακτήσεις των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση και τα Ταμεία. Με την προτροπή της ΕΕ, πιστή στην πολιτική της Λισσαβόνα, αλλεπάλληλοι αντιασφαλιστικοί νόμοι από τον νόμο του Σιούφα το 1992 μέχρι τον νόμο του Ρέππα το 2002 που εφαρμόζεται από 1 Γενάρη του 2008 δήθεν ρύθμιζαν «οριστικά» το ασφαλιστικό ενώ απλά δοκίμαζαν τα κοινωνικά αντανακλαστικά για την συνολική επίθεση που εξαγγέλλεται τώρα από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

ΚΑΙ ΤΟ …ΤΕΕ;

Το υποτιθέμενο συντονιστικό όργανο των μηχανικών, ο…. «εκπρόσωπος όλων των μηχανικών», συμμετέχει στην απεργία χωρίς όμως να τολμά να αρθρώσει λέξη για:

§         Την ΑΝΤΙασφαλιστική πραγματικότητα των εργαζόμενων μηχανικών, η οποία μετά τον νόμο 3518/2006 έγινε πολύ χειρότερη, καθώς το ΤΕΕ έχει βάλει την υπογραφή του στον νόμο αυτό.

§         Την ΑΝΤΙασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης. Απολύτως φυσικό αφού το νομοσχέδιο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο και της πολιτικής του ΤΣΜΕΔΕ και του τελευταίου νόμου.

§         Την κατάσταση των νέων μηχανικών, όπως προσδιορίζεται από το νόμους Σιούφα και Ρέππα και την κυριαρχία των Δελτιών Παροχής Υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή στο ίδιο το ΤΕΕ εργαζόμενοι προσλήφθηκαν με προγράμματα stage, δηλαδή με μερική απασχόληση χωρίς ασφάλιση. Ενώ οι παλιότεροι συμβασιούχοι, ακόμα και αυτοί που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια, είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και να καταβάλλουν οι ίδιοι από τις κουτσουρεμένες αποδοχές τους τις αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

 

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στον υποταγμένο- κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ που όλα αυτά τα χρόνια ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις λογικές της ανταποδοτικότητας, ζήτησαν την «αξιοποίηση» των αποθεματικών μέσω του τζογαρίσματος στο χρηματιστήριο, συμφώνησαν (!!!) με το νόμο Ρέπα και τώρα προκλητικά αρνούνται να ζητήσουν την κατάργηση του.

Με την μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική για το ασφαλιστικό. Ότι δυναμώνει η απόρριψη του ‘μονόδρομου’ της λιτότητας, των αντιασφαλιστικών μέτρων, των ιδιωτικοποιήσεων και της παράδοσης της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνίας ολόκληρης στη λογική του κέρδους και την αγορά. Λογική εξάλλου που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, στην βάση των αποφάσεων της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και των άλλων οργανισμών των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών.

Δεν ‘περιμένουμε τις κυβερνητικές αποφάσεις’. Τις ξέρουμε. Το εργατικό κίνημα πρέπει να οργανώσει άμεσα την κλιμάκωση της δράσης του, με επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις, πρωτοβουλίες των ίδιων των εργαζομένων στην βάση των δικών του στόχων και αιτημάτων.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • Άμεση κατάργηση των Νόμων Σιούφα και Ρέππα και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Άμεση κατάργηση του Ν. 3518 για το ΤΣΜΕΔΕ
  • Μείωση των εργατικών εισφορών στην προοπτική κατάργησής τους, με αντίστοιχη αύξηση των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών.
  • Αύξηση των συντάξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα.
  • Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους μετανάστες.
  • Άρση της απαράδεκτης διάκρισης «παλιών» και «νέων» ασφαλισμένων χωρίς καμία επιβάρυνση τους.
  • Άμεση απόδοση των χρωστούμενων του κράτους και της εργοδοσίας στα ταμεία.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ, ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ: 11:00, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ εργαζομένων ΤΕΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s