ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

 

Τελικά ποιο είναι το θέμα των ημερών; Ότι μας πνίξανε τα σκουπίδια ή ότι πετάξανε στη χωματερή της αγοράς και του κέρδους ένα από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, αυτό δηλαδή της κοινωνικής ασφάλισης, της περίθαλψης και μιας αξιοπρεπούς σύνταξης;

Η κυβέρνηση, πιστή στις αποφάσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και των άλλων οργανισμών των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών κατέθεσε το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων: pappous

1.      Προβλέπονται σαρωτικές αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης. Από τα 58 στα 60 χρόνια για όσους έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια ασφάλισης. Η σύνταξη με 37ετία προϋποθέτει ηλικία 58 ετών, ενώ μέχρι τώρα ήταν χωρίς όριο ηλικίας. Αυξάνεται στα 57 από τα 55 το όριο ηλικίας για σύνταξη εφόσον κάποιος έχει συμπληρώσει 25 χρόνια βαρέα και ανθυγιεινά.

2.      Η πρόωρη συνταξιοδότηση ουσιαστικά απαγορεύεται, καθώς υπάρχει «ποινή» 6% για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης, αντίθετα θεσπίζονται κίνητρα για «εθελούσια» παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα 68 χρόνια

3.      Αυξάνεται στα 55 το όριο ηλικίας (κατά 5 χρόνια) για συνταξιοδότηση μητέρας με ανήλικο παιδί. Η πλασματική προσφορά επιπλέον χρόνου ασφάλισης για κάθε παιδί (που δεν ισχύει σε περίπτωση πρόωρης σύνταξης) εμφανίζεται ως «προστασία της μητρότητας» και είναι ντροπή και εξευτελισμός για την κυβέρνηση να το προβάλλει.

4.      Αυξάνονται τα ένσημα για τη χορήγηση βιβλιάριου υγείας στο ΙΚΑ από τα 50 στα 100 και για παροχές σε χρήμα από 100 σε 120, ουσιαστικά ακυρώνοντας την υγειονομική περίθαλψη και τις παροχές για εκατοντάδες χιλιάδες ελαστικά και περιστασιακά εργαζόμενους.

5.      Ενοποίηση 133 ταμείων σε 15, με τρόπο που συρρικνώνει τα δικαιώματα και ισοπεδώνει προς τα κάτω τις παροχές.

 

Ειδικότερα, για όσους εργαζόμενους είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο διαλύεται και εντάσσεται στο «ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ» (ΕΤΑΑ), μαζί με τα σχετικά ταμεία των δικηγόρων και των γιατρών. Ακόμα, ο νόμος 3518/06 για το ΤΣΜΕΔΕ, θα συνεχίσει να ισχύει, και μάλιστα, αξιοποιώντας τις αντιδραστικές του ρυθμίσεις (την δυνατότητα να καθορίζονται αυθαίρετα τα όρια των παροχών με απλή υπουργική απόφαση), θα μειώσει τις συντάξεις, στο όνομα της (προς τα κάτω) «ομογενοποίησης» των ασφαλισμένων. Η εμπειρία των ενοποιήσεων είναι ότι όλοι «ενοποιούνται» στο κατώτερο επίπεδο.

Επιπλέον, με την παρακράτηση του 10% των «κοινωνικών πόρων» από το οποίο θα προέλθει το κεφάλαιο για το νέο Ταμείο Αλληλεγγύης (!) των γενεών, ανοίγει ο δρόμος για την ληστεία όλων των αποθεματικών!!!

 

Η νέα αυτή «μεταρρύθμιση» αποτελεί αντιδραστική συνέχεια και βάθεμα των νόμων Σιούφα, Ρέππα και του πρόσφατου Νόμου 3518 για το ΤΣΜΕΔΕ. Ταυτίζεται με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθούνται από κοινού σε όλα τα κράτη-μέλη. Κυρίως, με το νέο νομοσχέδιο πρέπει να εξωθηθούν οι εργαζόμενοι στους «δεύτερους και τρίτους πυλώνες» της ιδιωτικής και ανταποδοτικής ασφάλισης. Πάνω από όλα, πρέπει να αλλάξει η ίδια η έννοια της κοινωνικής ασφάλισης. Θέλουν να μεταβούμε από το λεγόμενο «κράτος πρόνοιας», στην «αγορά πρόνοιας», να μεταβούμε από ένα καθεστώς που θεωρούσε την ασφάλιση υποχρέωση της πολιτείας προς τον πολίτη, σ’ ένα νέο καθεστώς που θεωρεί την ασφάλιση υποχρέωση του πολίτη προς τον εαυτό του και μορφή επένδυσης. Θέλουν η ασφάλιση να πάψει να είναι δικαίωμα και να γίνει εμπόρευμα.

 

ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ! malakaspetralia

Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε και ακόμη παραπέρα. Αφού ανακοίνωσε την αντιασφαλιστική της λαίλαπα, πέρασε στη γνωστή τακτική των «συντεχνιακών λογικών» και της κινδυνολογίας. Τα κυβερνητικά στελέχη περιδιαβαίνουν τα κανάλια μιλώντας για τη δημόσια υγεία, για τη δυσωδία που έχει πνίξει την πόλη από τα σκουπίδια, και για τους επιχειρηματίες που πλήττονται από τις διακοπές του ρεύματος. Προσπαθούν να σηκώσουν ένα τείχος ανάμεσα στους απεργούς και την κοινωνία. Βγάζουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ με μηνύσεις που κατέθεσαν η κόρη της υπουργού Πετραλιά και ο τ. ΓΓ του υπουργού Αλογοσκούφη!!!!!

Έτσι προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης. Έτσι  προσπαθούν να επιβάλλουν την πολιτική τους.

Ωστόσο ξεχνούν κάτι πολύ βασικό. Η δυσωδία του πολιτικού συστήματος, με τα σκάνδαλα , το ροζ και μαύρο πολιτικό χρήμα με τα δομημένα ομόλογα και τη ληστεία των ταμείων είναι πολύ πιο άσχημη και επικίνδυνη από αυτή που προκαλούν τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης μας.

Το χειρότερο σκοτάδι δεν είναι αυτό των πρόσκαιρων διακοπών του ρεύματος, αλλά αυτό του κοινωνικού μεσαίωνα που έρχεται με «μεταρρυθμίσεις» όπως το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, την ελαστασφάλεια, την μαύρη εργασία και τη απλήρωτη δουλειά.

 

ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΕ;

· Το τζογάρισμα των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής έγινε με τη συμφωνία του ΤΕΕ.

· Σύμφωνα με τις προτάσεις του ΤΕΕ έφτιαξε το Υπουργείο Απασχόλησης το  Ν.3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι σε δελτίο του ΤΕΕ, ο κ Αλαβάνος είχε δηλώσει ότι ο Ν 3518, έχει πολλά θετικά στοιχεία!!!

· Την ίδια στιγμή στο ίδιο το ΤΕΕ εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με προγράμματα stage, καθώς και με συμβάσεις έργου με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών δηλαδή με ελαστική απασχόληση χωρίς ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα. Ενώ οι παλιότεροι συμβασιούχοι, ακόμα και αυτοί που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια, είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και να καταβάλλουν οι ίδιοι από τις κουτσουρεμένες αποδοχές τους τις αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές (αναρωτιόμαστε τι ακριβώς εννοεί ο κ Αλαβάνος όταν μιλά για αντίσταση στο νέο ν/σ τη στιγμή που το ίδιο το ΤΕΕ εφαρμόζει ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις…)

 

ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ!

Είναι ένας δρόμος διαφορετικός από αυτόν της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΜΔΥΔΑΣ), πουporeia »αξίζει» τουλάχιστον την δυσπιστία μας, αφού όλα αυτά τα χρόνια ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις λογικές της ανταποδοτικότητας, ζήτησαν την «αξιοποίηση» των αποθεματικών μέσω του τζογαρίσματος στο χρηματιστήριο, συμφώνησαν (!!!) με το νόμο Ρέππα και τώρα προκλητικά αρνούνται να ζητήσουν την κατάργηση του.

 

Δεν είμαστε οι «δυσαρεστημένοι καταναλωτές» του κοινωνικού αυτοματισμού της κυβέρνησης. Είμαστε εργαζόμενοι πάνω από όλα, που θίγονται αντίστοιχα από το νέο νομοσχέδιο.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ

  • Ανατροπή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Να μην περάσει το ν/σ της Πετραλιά.
  • Άμεση κατάργηση των Νόμων Σιούφα και Ρέππα και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Άμεση κατάργηση του Ν. 3518 για το ΤΣΜΕΔΕ
  • Μείωση των εργατικών εισφορών στην προοπτική κατάργησής τους, με αντίστοιχη αύξηση των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών.
  • Αύξηση των συντάξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα.
  • Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους μετανάστες.
  • Άρση της απαράδεκτης διάκρισης «παλιών» και «νέων» ασφαλισμένων χωρίς καμία επιβάρυνση τους.
  • Άμεση απόδοση των χρωστούμενων του κράτους και της εργοδοσίας στα ταμεία.

 

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ, ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΡΤΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ: 11:00, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

 

 

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ εργαζομένων ΤΕΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s