ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΑΠΡΙΛΗ

«Κεντρική μας επιλογή ήταν, είναι και παραμένει η ανάγκη να στηρίξουμε το εισόδημα

των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας και να συνεισφέρουν οι οικονομικά ευπορότεροι

στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.»

 Γιάννης Παπαθανασίου  Υπουργός Οικονομίας 18 Μαρτίου 2009

 

Πρωτοφανης απόφαση για πάγωμα των αποδοχων μας όταν η ακρίβεια και τα ψηλά επιτόκια εξανεμίζουν τους μισθούς

 

Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, «παγώνουν» τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Με έκτακτα μέτρα παγώνουν τους μισθούς, προωθούν μαζικές απολύσεις και ελαστική εργασία τριών και τεσσάρων ημερών την εβδομάδα, ιδιωτικοποιούν δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, καταπατούν και τα τελευταία ψήγματα δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Πιο συγκεκριμένα, για εμάς που εργαζόμαστε στο δημόσιο:

Ø       Οι μισθωτοί του δημοσίου με μικτές αποδοχές πάνω από 1700 ευρώ δεν θα πάρουν τίποτα το 2009.

Ø       Οι μισθωτοί με μικτές αποδοχές από 1500-1700 ευρώ θα πάρουν εφάπαξ βοήθημα 300 ευρώ και οι μισθωτοί με μικτές αποδοχές κάτω από 1500 ευρώ θα πάρουν βοήθημα 500 ευρώ.

Ø       Δεν υπολογίζονται στις μικτές αποδοχές τα οικογενειακά επιδόματα στις δυο τελευταίες κατηγορίες.

 

Με βάση αυτά τα δεδομένα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θεωρούμαστε οικονομικά «ευπορότεροι» και δεν θα πάρουμε κανενός είδους αύξηση.

Φυσικά, δε συζητάμε για τους συναδέλφους που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Αυτοί πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που δεν απολύονται.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, μας υποχρέωναν να επωμιστούμε το βάρος της ανάπτυξης και ένταξης της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, καθηλώνοντας τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τώρα ρίχνουν στις πλάτες μας τις συνέπειες της κρίσης που αυτοί δημιούργησαν!

Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα τα μέτρα αυτά:

Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα τα μέτρα αυτά

Θεσμοθετείται με συγκεκριμένα μέτρα η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι των 1200 ευρώ καθαρά είναι υψηλόμισθοι!!! και δεν πρέπει να πάρουν αύξηση.

Δε δίνεται αύξηση αλλά εφάπαξ ποσό που σημαίνει ότι του χρόνου αυτό το ποσό δε θα υπάρχει ξανά στο μισθό.

Σημαίνουν ουσιαστική μείωση της αξίας των μισθών μας και για το 2009 σε συνέχεια της πορείας μείωσης της τα τελευταία 20 χρόνια. Με τον επίσημο πληθωρισμό στο 2% αλλά τον ανεπίσημο στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης να είναι περίπου στο 10%, οι εργαζόμενοι θα έχουν φέτος ακόμα λιγότερες δυνατότητες για κάλυψη βασικών τους αναγκών.

Σημαίνουν μείωση των συντάξιμων αποδοχών μας όταν φτάσει η ώρα της σύνταξης. Αφού η σύνταξη υπολογίζεται βάση του βασικού μισθού η μη αύξηση του φέτος σημαίνει μείωση της σύνταξης μας μετά από χρόνια.

Τι σηματοδοτούν τα μέτρα αυτά στην οικονομική πολιτική

Σηματοδοτούν ένα δημόσιο που λειτουργεί ως ιδιώτης εργοδότης. Που αποφασίζει να μη δίνει αυξήσεις κάθε χρόνο αλλά εφάπαξ «bonus» (και αυτό λίγο απέχει από το να κόβει bonus δηλαδή επιδόματα).

Σηματοδοτούν μια πολιτική προσλήψεων και αμοιβών με διακρίσεις και διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων και στο μισθολογικό. (για αυτό ο υπουργός κάλεσε την ΑΔΕΔΥ να τα βρούνε για νέο μισθολόγιο των προσλαμβανόμενων μετά το 2010 στο δημόσιο).

Σηματοδοτούν το σχεδιασμό της κατάργησης κάθε είδους μόνιμης εργασίας. Ο υπουργός το είπε: «…οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θυμίζω ότι απολαμβάνουν το προνόμιο της μονιμότητας και της ασφάλειας…». Στη νέα εποχή του καπιταλισμού η σταθερή και μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς αποδοχές αντί για δικαίωμα θεωρείται προνόμιο που θα απειλείται συνεχώς!

Ποιους θεωρούν τελικά οικονομικά ασθενέστερους;

Ποιους θεωρούν τελικά οικονομικά ασθενέστερους;

Οικονομικά ασθενέστεροι οι τραπεζίτες που δέχτηκαν τη βοήθεια των 28 δις ευρώ αφού πρώτα είχαν ξεζουμίσει τους εργαζόμενους με κάρτες και δάνεια και είχαν τινάξει τα κέρδη τους στον ουρανό.

Οικονομικά ασθενής και η εκκλησία που εκτός των 800εκατομμυρίων ευρώ φοροαπαλλαγές για το 2008 παραλίγο να πάρει bonus τη λίμνη Βιστωνίδα και μερικά άλλα φιλέτα οικόπεδα.

Οικονομικά ασθενείς και οι εργοδότες που αφού πρώτα απολύουν τους εργαζόμενούς τους μετά επιδοτούνται από τον κρατικό κορβανά (δηλαδή από εμάς) με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους μισθούς για να προσλάβουν νέους μέσω των προγραμμάτων stage.

Οικονομικά ασθενείς οι βιομήχανοι που κλείνουν τα εργοστάσιά τους, δηλώνουν «φαλιμέντο» και για πληρώσουν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων τους τα παίρνουν ως επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΝΔ/ΠΑΣΟΚ & συνδικαλιστική γραφειοκρατεία: συνεργάτες

 

«Μέτρα επικοινωνιακού και προεκλογικού χαρακτήρα» θεωρεί την κλοπή των εργαζομένων το ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που συναινεί μέσω της ΠΑΣΚΕ στην κατάπτυστη συμφωνία του υποταγμένου συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ, ο οποίος ξεπερνά κάθε όριο ξεφτίλας και υπογράφει μνημόνιο μαζί με το ΣΕΒ(!!!) σχετικά με τις απολύσεις. Οι υπεύθυνοι της κρίσης, αυτοί που διαλύουν τα εργατικά δικαιώματα, απολύουν, μειώνουν μισθούς κ.λπ. για να προστατεύσουν τα υπερκέρδη τους, προτείνουν λύσεις μαζί με το συνδικάτο!!! Τι άλλο μπορεί να ονομαστεί προδοσία στις μέρες μας!!!

 

Σ’ αυτή την πραγματικότητα οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από όλο το συρφετό των εκμεταλλευτών τους ούτε καν μια αυταπάτη όπως παλιότερα. Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΔ & ΠΑΣΟΚ έχουν βαλθεί συστηματικά να αφαιμάξουν κάθε σταγόνα πλούτου από τους εργαζόμενους και να την μεταγγίσουν στο κεφάλαιο.

Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή!   

 

Μόνη πραγματική διέξοδος ζωής για όλους τους εργαζόμενους είναι οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο να αισθανθούν καυτή την ανάσα ενός πολιτικού, ανεξάρτητου, μαζικού ανυπάκουου εργατικού κινήματος, ενός εργατικού κινήματος που υπερβαίνοντας τους πειθήνιους καρεκλοκένταυρους των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, διεκδικεί αποφασιστικά με βάση τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας.

Να οξύνουμε την αντιπαράθεση με μαζική συμμετοχή στην απεργία την Πέμπτη 2 Απρίλη.

Να βγούμε στους δρόμους, να διαδηλώσουμε, να αποκλίσουμε τα κτήρια των ταμείων, να οργανώσουμε τη μαχητική μας απάντηση με αποφασιστικούς αγώνες νίκης, να απαιτήσουμε:

 

·         Τα 28 δις. σε εργαζόμενους κι ανέργους, σε υγεία, παιδεία, ασφάλιση.

·         1400 βασικός, καθαρός, πρώτος μισθός σε όλους τους εργαζόμενους.

·         Όχι στην ελαστική εργασία, στα stage, στην επενοικιαζόμενη εργασία.

·         Απαγόρευση των απολύσεων.

·         Καμία απόλυση εργαζόμενων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

·         Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στις ΣΔΙΤ. Μαζικοί διορισμοί για να προσφέρονται υπηρεσίες ποιότητας από το Δημόσιο – όχι από τους ιδιώτες.

·         Αλληλεγγύη στην Κ. Κούνεβα. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να γίνουν μόνιμοι στις δημόσιες υπηρεσίες και στους οργανισμούς όπου δουλεύουν

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΤΕΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s